EtusivuOpetusmateriaaliKlinikatNeurokirurgipalvelut
Johdanto Aivojen traumatologia Aivokudoksen vammat Traumaattiset kallonsisäiset hematoomatAkuutti subduraalihematoomaTraumaattinen intraserebraalihematoomaAkuutti epiduraalihematoomaSubakuutti subduraalihematoomaKrooninen subduraalihematooma Kallonmurtumat Ampumavamma Aivokuolema Aivovamman myöhäisvaikutukset Kallonsisäiset kasvaimet Aivoverisuonitaudit Keskushermoston infektiot Likvorikierto Spinaalikanavan sairaudet Funktionaalinen neurokirurgia Neuroanestesian erityispiirteet

Krooninen subduraalihematooma
(Haematoma subdurale chronicum)

Määritelmä

Juokseva hematoomaontelo subduraalitilassa - yleensä yli 3 viikon ikäinen

Patofysiologia

Vamma voi olla vähäinen tai potilas ei muista sitä lainkaan. Aivokuoren ja duuran välisen siltalaskimon katkeaminen lienee tavallisin vuodon syy. Veri vuotaa subduraali-tilaan ja vähitellen hematooman ympärille muodostuu verekäs kapseli. Sisältö muuttuu 3 viikossa juoksevaksi nesteeksi, joka on aluksi mustaa ja sitten keltaista. Hematooma-ontelo laajenee hitaasti, koska kapselista voi tihkua uutta vuotoa. Krooninen subduraali-hematooma on yleensä konveksiteetilla aivon pinnalla ja voi olla bilateraalinen. Hematooma kasvaa hitaasti viikkojen kuluessa, dislokoi aivokudosta ja voi ilman hoitoa johtaa kuolemaan.

Esiintyvyys

Yleisin vanhuksilla: aivoatrofian ja hauraiden suonten takia pää ei siedä töytäisyjä. Toinen tärkeä ryhmä ovat antikoagulanttihoitoa saavat potilaat ja kolmas alkoholistit.

Oireet

Tauti voi olla salakavala: vanhuksen epämääräinen kunnon huonontuminen. Usein pahenevaa päänsärkyä, muistamattomuutta, puolioireita kuten hemipareesi tai dysfasia, tasapaino- ja kävelyvaikeuksia. Sitten uneliaisuus ja tajuttomuus.

Kuvantaminen

CT osoittaa yleensä hypodensisen (aivoa tummemman) subduraalisen ontelon, johon liittyy saman puolen sulkusten litistyminen, ventrikkelin litistyminen ja keskiviiva-rakenteiden sivusiirtymä. Sisältö voi olla osittain hyperdensistä tuoreista vuodoista johtuen. Joskus ontelo on niin isodensinen aivoon nähden, että rajaa on vaikeata erottaa.

Mahdollisen antikoagulaatiohoidon kumoaminen

TT-SPA/INR nostetaan hoitotason yläpuolelle ennen leikkausta antamalla hyytymistekijöitä i.v. (jääplasma tai hyytymistekijävalmiste/SPR). Jääplasmaa on annettava vanhuksille varoen, koska tarvittava nestemäärä voi johtaa keuhkoödeemaan. K-vitamiini nostaa TT-arvoa hitaasti päivien kuluessa eikä sitä pidä antaa, jos leikkauksen jälkeen pitää aloittaa ak-hoito uudelleen.

Hoito

Hematooma tyhjennetään paikallispuudutuksessa konveksiteetille tehdyn porareiän kautta, onteloa huuhdellaan keittosuolalla. Paineen alennuksen jälkeen potilas yleensä virkistyy nopeasti. Varsin usein (20 %) huuhtelu joudutaan uusimaan 1-2 viikon kuluessa.

Ennuste

Kroonisen subduraalihematooman tyhjennys on niin pieni toimenpide, että se voidaan tehdä vanhuksillekin ilman yläikärajaa. Ennuste on niin hyvä että vanhusten kohdalla pitää harjoittaa diagnostista valppautta.