EtusivuOpetusmateriaaliKlinikatNeurokirurgipalvelut
Johdanto Aivojen traumatologia Aivokudoksen vammat Traumaattiset kallonsisäiset hematoomat Kallonmurtumat Ampumavamma Aivokuolema Aivovamman myöhäisvaikutukset Kallonsisäiset kasvaimet Aivoverisuonitaudit Keskushermoston infektiot Likvorikierto Spinaalikanavan sairaudetJuurten tasodiagnostiikkaKaularangan diskusprolapsiKaularangan spondyloottinen ritsopatia ja myelopatiaLannerangan diskusprolapsiLannerangan spinaalistenoosiSpinaalikanavan kasvaimet Funktionaalinen neurokirurgia Neuroanestesian erityispiirteet

Kaularangan diskusprolapsi
(Prolapsus disci intervertebralis cervicalis cum radiculopathia/myelopathia)

Oireet

Alku on usein nopea, niska kipeytyy voimakkaasti. Lateraalinen prolapsi voi aiheuttaa juurikompression, jolle on ominaista ramus dorsaliksen alueella lapaluun seudussa ja spinaalihermon alueella yläraajassa tuntuva kipu. Hermojuuripinteeseen liittyvä tuntohäiriö on yleensä selvin raajan distaaliosassa. Usein kipusäteily provosoituu kaularangan liikkeissä tai yskäistessä. 90 % prolapseista on C5-6 tai C6-7 välissä. Varsinkaan sensooriset muutokset eivät aina tarkalleen noudata dermatoomijakoa. Lihasheikkous tai alentunut jännevenytysheijaste voi olla todettavissa. Sentraalinen prolapsi voi painaa medullaa ja aiheuttaa tetrapareesin.

Tutkiminen

Natiivikuvat viistoprojektioin kulumien ja mahdollisten destruktioiden osoittamiseksi. ENMG voi olla aiheellinen tasodiagnostiikkaan ja perifeerisen pinteen poissulkuun, mutta negatiivinen EMG ei sulje pois kervikaalista juurikompressiota. MRI osoittaa hyvin juuri- ja medullakompression.

Konservatiivinen hoito

Lepo, särkylääkkeet, hyvä muotoiltu tukikaulus. Kaularangan immobilisaatio vähentää turvotusta pinteessä olevassa juuressa. Fysioterapia voi auttaa lihasjännityskipuun mutta itse juurikompressiokipu voi pahentua. Joskus kipu on niin ankara, että potilas pitää ottaa sairaalahoitoon, mutta juurikompression aiheuttama kipu ei edellytä päivystysleikkausta. Kuitenkin leikkaushoidon mahdollisuudesta pitää kertoa potilaalle heti alussa. Koska merkittävä osa paranee itsekseen, konservatiivista hoitoa voi jatkaa 1-2 kk. Kivun hellittäminen mutta lihasheikkouden ja tuntopuutoksen jatkuminen voi olla merkki taudin pahenemisesta. Medullakompressio hoidetaan viipymättä leikkauksella ilman konservatiivisen hoidon yritystä.

Nopeasti kehittynyt tetrapareesi edellyttää päivystysleikkausta.

Leikkaushoito

Tavoite on hermojuuren ja/tai selkäytimen pinteen vapauttaminen. Leikkaus tehdään lähes aina etukautta. Kaulan pehmytkudosten välistä edetään kaularankaan ja oikea nikamaväli identifioidaan läpivalaisulla. Diskuksen avaus ja tyhjennys tehdään mikroskooppikontrollissa (mikrodiskektomia). Lisäksi tehdään nikamavälin fuusio käyttäen hiilikudusta tai titaanista valmistettua implanttia.

Ennuste

Leikkaus auttaa parhaiten kipuun, juurikompression vapauttaminen lopettaa kivun lähes aina välittömästi. Preoperatiivinen tuntoputos jää kuitenkin leukkauksesta huolimatta n. 50%:lle. Myös medullakompression aiheuttama tetrapareesi voi toipua dramaattisesti. Syntyneet lihasatrofiat korjaanutvat huonosti, muta toipumista tapahtuu usein pitkään, jopa 12kk - vuosia.